Project Name  : Connecting Rod Assy

                 MESC .NO:34.45.49.460.2

ساخته شده جهت صنعت پالایش نفت

1-معرفی و کاربرد قطعه

شاتون (به روسی: шатун) (به انگلیسی: connecting rod) به میله‌ یا اهرمی که در موتور خودروها یا در پمپ‌های پیستونی پیستون را به میل‌لنگ متصل می‌کند، گفته می‌شود. همچنین دسته شاتون قطعه‌ای صلب است که در موتورهای پیستونی بکار رفته و درواقع رابطی بین پیستون و میل لنگ می‌باشد که حرکت رفت و برگشتی پیستون در سیلندر را به حرکت چرخشی میل لنگ تبدیل می‌کند و برعکس. همان‌طور که در شکل پیداست دسته شاتون از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده که عبارتند از دو سر بزرگ و کوچک که سر کوچک‌تر یکپارچه است به پیستون و سر بزرگ‌تر که دوتکه است و با پیچ و مهره به هم وصل می‌شوند. همچنین یک یاتاقان در سر بزرگ‌تر قرار دارد که درصورت بروز هرگونه مشکل به‌خصوص نرسیدن روغن به محل درگیر با میل لنگ، به شاتون آسیب کم‌تری وارد شود. علاوه‌بر این یاتاقان، دو عدد نیم‌بوش هم در آن قرار دارد که از اصطکاک و سایش قطعه هنگام انجام کار می‌کاهد و یک بوش از جنس مس یا برنج در سر کوچک‌تر آن قرار دارد که همان وظیفه را دارد. همچنین شاتون دارای یک سوراخ در سرکوچک است که وظیفه ی روانکاری را برعهده دارد.
باید توجه داشت که برای دورموتورهای بالا، طول شاتون باید حدودا 4برابر شعاع میل لنگ باشد و برای دورموتورهای کم‌تر این نسبت بین 4 و 5 تغییر می‌کند.
2-نحوه ساخت
به طورکلی شاتون به چهار روش تولید می‌شود؛ ریخته گری، فورجینگ، متالورژی پودر و روش Billet
عموما روش فورجینگ مورد استفاده قرار می‌گیرد. در فورجینگ شاتون استحکام بیشتری نسبت به شاتون ریخته گری شده دارد گرچه شاتون ریخته گری شده ارزانتر است. همچنین در متالورژی پودر شاتون(PMR) گاهی شاهد ترک‌های کوچک و ناصافی‌هایی در اطراف سر بزرگ‌تر شاتون هستیم و نیاز به عملیات ماشینکاری داریم لذا در دورموتورهای بالا امکان شکست در آن وجود دارد.

Billet connecting rodها نیز از جنس فولاد یا آلومینیوم هستند که عموما برای ماشین‌های مسابقه‌ای بکار می‌روند و نسبت به بقیه روش ها، شاتون‌های سبکتر، سازگارتر و محکم تری دارند و قادر به تحمل دورموتورهای بسیاربالاتر هستند.